Ska ni bygga pool?

Att bygga pool vid huset är en dröm för många husägare som vi pratat med. Det tillför en extra touch av lyx i trädgården. Förutom den lyxiga känslan ger en egen pool även en idealisk plats för avkoppling och en utmärkt möjlighet att svalka sig under varmare dagar, eller kanske vill ni till och med ha en bubbelpool för kyligare dagar? Vi går igenom lite tips för er som ska bygga en pool vid huset, från val av pooltyp, byggprocessen till förväntade kostnader och även hur ni kan bygga poolen själv.

Att investera i en pool till ert hem innebär många fördelar. En av de mest betydande är att en pool kan höja värdet på egendomen. Många husköpare ser ett hus med pool som något attraktivt vid ett husköp, vilket kan göra ert hem mer eftertraktat på husmarknaden. Dessutom ger en pool en visuell charm som verkligen lyfter trädgården och huset.

Många husägare väljer också att kombinera poolen med en bubbelpool eller spabad som det också kallas, vilket ger extra möjligheter för avslappnande badupplevelser oavsett årstid. En väl utformad pool kan bli en central punkt i er trädgård och skapa en inbjudande känsla för familj, vänner och gäster.

(please fix alt text)

Bygga pool själv – Är det möjligt?

Svaret är ja! Att bygga pool själv kan vara ett spännande projekt eller kanske vill ni få mer kontroll över hur poolen byggs? Det är absolut möjligt, men kräver en del kunskap och planering. För er som är händig kan det vara en tillfredsställande möjlighet att bygga poolen från grunden. Det finns också färdiga poolpaket från olika leverantörer som gör det enklare att hantera processen själv, men det är viktigt att tänka på att vissa moment som markarbeten och elinstallation kan kräva professionell hjälp om ni inte är bekväma med denna del.

Här är några steg att följa om ni vill bygga poolen själva:

  • Planering: Börja med att välja poolens storlek, typ av pool, form (rektangulär, oval etc.) och var den ska placeras. Tänk på hur poolen ska användas framöver och vilken budget ni har. I denna fas är det bra att ha poolen utritad på tomten så ni vet hur den ska stå och storleken på poolen. Glöm inte heller att kolla upp eventuella poolskydd.

    Det är fullt möjligt att ha poolen klar till sommaren om ni börjar bygget på hösten eller till och med våren. Genom att starta på hösten får ni mer tid att planera och bygga i lugn och ro. Det viktigaste är att inte stressa, utan att låta processen ta den tid som behövs för att poolen ska bli precis som ni drömt om.

  • Kontakta kommunen: Ta reda på om ni behöver ansöka om bygglov för att få bygga en pool på er tomt.

  • Markarbete och stabil grund: När ni har fått grönt ljus från kommunen och planeringen är klar, så kan marken behöva förberedas innan byggandet av poolen. Det kan vara ett moment där det ibland kan vara klokt att anlita proffs, särskilt om det handlar om grävning.
    För pool som ska byggas ovanför marken, så behövs inte alls lika mycket förberedelser. Här är det mest viktigt att ni väljer en plan yta, fri från eventuell stenar, rötter och vegetation. Det är också viktigt att tänka på dränering, särskilt för nedgrävda pooler.
    När markarbetet är avslutat, är det viktigt att poolen får en stabil grund. Det är i detta steg som bottenplattan läggs för att säkerställa en hållbar struktur.

  • Montering av poolstomme: När grunden är färdig är det dags för att montera dit stommen. Beroende på vilken typ av pool ni väljer, så kommer stommen att byggas på olika sätt. Det är i denna steg som själva poolen börjar komma på plats.

  • Poolens cirkulationssystem: Nu är det dags för installationen av poolens cirkulationssystem som inkluderar rördragning, poolpump och filter. Detta är en viktig del för att säkerställa att kvaliteten på vattnet hålls rent och fräscht. Här kan en professionell tekniker behövas för att undvika oväntade problem eller problem längre fram.

  • Belysning av poolen: Denna del lyfter hela poolmiljön och bidrar till en lyxigare känsla. Kostnaden för belysningen är billigare jämfört med många andra delar i projektet men ger mycket värde.

  • Slutfinnishen: När poolstommen är på plats och all nödvändig teknik är installerad, är det dags att lägga poolliner eller en annan ytbeläggning som ger poolen dess karaktär. Sedan är det dags att fylla poolen med vatten. Voilà! Poolen är klar och redo att användas.




Vad kostar det att bygga en pool?  

Kostnaden för att bygga pool kan variera stort beroende på flera faktorer såsom storleken, materialvalet, typ av pool, om ni anlitar professionell hjälp, och hur avancerad installationen är. Här är några faktorer som påverkar kostnaden:

  • Typ av pool: Olika pooltyper har olika prisklasser. En enklare ovanmarkspool är betydligt billigare än en nedgrävd betongpool. Materialet påverkar också priset.

  • Storlek och estetik: Ju större pool - desto högre kostnad. Även unika design på poolen kan göra slutpriset dyrare än en enklare, rektangulär design.

  • Markarbeten innan poolen kan monteras: Om marken där poolen ska byggas kräver större markarbeten kan detta snabbt höja kostnaderna.

  • Tillval: Olika tillval kan också påverka priset. Exempelvis uppvärmningssystem, belysning med mera, kan höja kostnaden men ger mycket värde. 

  • Bygga pool själv eller professionell hjälp: Om ni bygger poolen själva så kan ni spara en hel del pengar på kostnader. Det kan dock bli dyrare om det sker misstag som måste rättas till senare. Att anlita professionell hjälp för viktiga moment som ni känner er mindre bekväma med kan vara fördelaktigt.

Vad kan vi som ska bygga pool förvänta oss för pris?

Generellt sett kan ni förvänta er en kostnad för att bygga en pool ovanför mark från 20 000 till 50 000 KR. För nedgrävt pool, brukar priset landa från över 100 000 kr till 250 000 kr, men det kan också vara mycket dyrare. Det kan därför vara klokt att ha en buffert i budgeten för oväntade kostnader när ni planerar att bygga en pool.

Val av pooltyp när ni ska bygga en pool 

När det gäller att välja vilken typ av pool ni ska ha finns det många alternativ att överväga. Detta kan vara det svåraste valet ni står inför. Poolerna kan delas in i två huvudsakliga kategorier: plastpooler och linerpooler, men det finns även andra typer att ta hänsyn till.

Vi lyfter några av dessa nedan:

Typer av plastpool

  • Glasfiberpool: Glasfiberpooler har länge varit populära i Sverige. Dessa pooler kombinerar glasfiber och plast, vilket ger dem både hållbarhet och flexibilitet. Livslängden beror på materialval och kvalitet, men de kan vanligtvis hålla i upp till 25 år innan eventuella åtgärder behövs. Med rätt skötsel kan en glasfiberpool ha en betydligt längre livslängd

  • Polypropenpool (PP): I dessa pooler används enbart polypropenplast, utan glasfiber i konstruktionen. Dessa pooler kännetecknas av en bra livslängd och kräver sällan åtgärder under många år.

Typer av linerpool

Linerpooler konstrueras med en stomme av antingen betong, stål eller trä. Det är viktigt att notera att linern vanligtvis behöver bytas ut efter några år på grund av slitage. Ett tips är att planera för långsiktigt underhåll.

  • Thermopool: Thermopooler är väldigt bra isolerade och hjälper till att hålla vattnet varmt, vilket gör dem energieffektiva och därmed blir det billigare driftskostnader Livslängden för thermopool är ofta väldigt bra.

  • Stålpool: En stålpool är tillverkad av behandlat, oftast galvaniserat stål, vilket ger en stabil konstruktion med hög hållfasthet. Dessa är lättare att installera, men det är viktigt att komma ihåg att stål rostar och behöver underhåll med tiden.

  • Träpool: Träpooler är en av de vanligaste typerna av pooler i Sverige. De ger en fin, naturlig estetik men kräver ofta mer underhåll för att förhindra röta och andra skador som kan uppstå med trä. Eftersom att trä ofta ger mindre isolering, så kan driftkostnaden och uppvärmningen oftast vara högre än andra typer av pooler.

Underhåll och skötsel av pool

Att bygga pool är bara första steget – regelbundet underhåll är nyckeln för att hålla poolen ren och trevlig. Rengöring av filtret, justering av kemikalier som klor och rätt PH-balans samt dammsugning av botten är några av de viktigaste uppgifterna ni behöver göra efter att poolen är byggt. Att ha ett bra pooltäcke och överdrag kan också minska behovet av städning samt skydda poolen under vintern. 




Kontakta oss

Drömmer ni om att bygga ett nytt stenhus? I en husprocess är det en del faktorer att ha i åtanke. Vi hjälper er när det kommer till den biten. Ta gärna kontakt med oss för att få klarhet i vart ni ska börja och vad ni ska tänka på i första hand, tillsammans bygger vi ert drömhus.

Ni kan ringa oss på010-330 76 75

2024 © Nordiska Villor - nordiskavillor.se