Det finns många anledningar till varför ett hus behöver rivas. Kanske har huset sett sina bästa dagar, energikravet är för högt, fått allvarliga skador som mögel eller vattenskada, ni vill renovera om men kostnaden är för dyrt eller så vill ni förverkliga drömmen om ett helt nytt hem. Oavsett anledning är en rivning en möjlighet att börja om från grunden, men det kräver planering och förberedelse och är inte alltid så lätt som ni kanske tänkt.
Det är viktigt att förstå att en rivning inte enbart handlar om att slå ner väggar, det finns en rad aspekter att ta hänsyn till, både praktiska och juridiska aspekter. Ni behöver exempelvis söka tillstånd från kommunen, rivningen ska följa nuvarande lagar och krav, och oftast behöver ni anlita en rivningsfirma för professionell hjälp. Dessutom finns det möjligheter att återvinna material för att göra rivningsprojektet mer ekonomiskt.
I denna guide går vi igenom allt väsentligt ni behöver veta inför en husrivning. Vi täcker de viktigaste stegen i processen: från vilka tillstånd som krävs, rivningsprocessen, till hur ni ska tänka för att välja rätt entreprenör för jobbet och vad ni kan förvänta er i form av kostnader.
Rivning av en byggnad kräver oftast rivningslov från kommunen, särskilt om huset ligger inom detaljplanelagt område. Områden med detaljplan innebär att rivningslov krävs för att riva byggnader. Utanför detaljplanelagt område styrs kravet på rivningslov av eventuella områdesbestämmelser eller andra lokala föreskrifter som kan gälla för området. Det finns byggnader som inte får rivas. I kommunens detaljplan markeras värdefulla byggnader med bokstäver. K-märkta byggnader är skyddade av någon kulturhistoriskt skydd, och får inte rivas. En byggnad som är Q-märkt är också skyddad och får inte heller rivas. Även om byggnaden inte är märkt så kan den ändå vara skyddad från rivning. Ni kan ta reda på om en byggnad är Q-märkt eller K-märkt genom att granska kommunens detaljplan.
Vi rekommenderar dock starkt att ni vänder er till kommunen där huset är placerat för att ta reda på om rivningslov behövs, om ni river ett hus utan tillstånd kan det leda till saftiga böter. Kommunen har den information ni behöver gällande rivningslov, och även om rivningslovet inte behövs, så behöver ni i vanliga fall göra en anmälan angående rivningen till kommunen.
Att riva ett hus kräver kunskap och rätt utrustning för att undvika problem som kan uppstå. Att riva ett hus kan vara ett farligt jobb och i de allra flesta fall är det viktigt att anlita en professionell rivningsfirma med erfarenhet av att riva hus. De kan säkerställa att rivningen sker på ett säkert sätt. Personalen ska vara utbildade på just detta och ha tillgång till utrustning som krävs för att utföra rivningsarbeten. Många rivningsföretag erbjuder också helhetslösning som täcker alla viktiga steg: från ansökan till kommunen, rivning av huset och till återvinning av material.
Vi rekommenderar att ni väljer en rivningsfirma som erbjuder en heltäckande lösning från planering, tillståndshantering, rivningen av byggnaden, bortforsling av material och efterföljande markberedning. Genom att välja ett seriöst rivningsföretag kommer processen att vara smidigt.
Det vanligaste sättet idag är att demontera ett hus, istället för att slå ner hela byggnaden i ett steg. Ju mer som går att sortera och återvinna desto mer lönsamt och miljövänligt blir det.
Rivningen av huset inleds med att husets installationer (el, vatten, avlopp etc.) kopplas bort. Innan demontering av andra byggnadsmaterial kan påbörjas, ska farliga material, såsom asbest, identifieras och avlägsnas först för att undvika att kontaminera byggnaden. En seriös rivningsfirma genomför en noggrann undersökning av byggnaden för att identifiera dessa material och avlägsna dem på ett säkert sätt.
Efter att de farliga ämnena har tagits bort kan arbetet med att avlägsna byggnadsmaterial som kan återvinnas eller återanvändas fortsätta. Oftast så demonteras ett material åt gången. Detta är för att det blir mycket lättare att sortera olika material under rivningen. Material som kan återanvändas eller återvinnas sorteras var för sig. Tänk på att värdefulla material, som olika metaller, har ett särskilt högt värde och är värda att återvinna. Genom att ta tillvara på dem kan ni få en extra intäkt som kan bidra till att sänka kostnaderna för rivningen.
Om ni planerar att bygga ett nytt hus, kan marken behöva stabiliseras eller anpassas för att skapa en stabil grund för ert nya hus efter rivningen.
En fråga som många har när det kommer till att riva ett hus är kostnaden. Kostnaden för att riva ett hus varierar beroende på flera faktorer. Det kan vara husets storlek, husets material, om det finns farliga material, platsens tillgänglighet som den ska rivas på, träd och buskage som hindrar rivningen, avståndet till återvinningscentral med mera.
Tittar vi på olika entreprenörer så kan ni generellt sett förvänta er en kostnad på mellan 75 000 och 250 000 kronor för att riva ett genomsnittligt småhus utan farliga ämnen.
Utöver själva rivningen kan det tillkomma kostnader för ansökan om tillstånd, hantering av farligt avfall och borttransport av byggmaterial.
Fråga respektive rivningsföretag så får ni en offert på priset för ert projekt. Är priset orimligt, exempelvis för lågt, så kan det hända att rivningsföretaget är oseriösa och inte följer krav eller miljölagar.
Drömmer ni om att bygga ett nytt stenhus? I en husprocess är det en del faktorer att ha i åtanke. Vi hjälper er när det kommer till den biten. Ta gärna kontakt med oss för att få klarhet i vart ni ska börja och vad ni ska tänka på i första hand, tillsammans bygger vi ert drömhus.
Ni kan ringa oss på010-330 76 75