Bygglovsritningar - Anlita en arkitekt eller rita själv?

Att ta fram bygglovsritningar är ett spännande och viktigt steg på vägen mot att förverkliga ert drömhus.  Det är här era visioner faktiskt börjar att ta form, och varje streck för er ett steg närmare att förverkliga ert mål. Men frågan är: ska ni anlita en arkitekt för att få professionell vägledning och expertis, eller vill ni själva ta chansen att forma varje detalj och rita på egen hand? Vi går igenom fördelar och nackdelar med båda valen.

(please fix alt text)


Vad är bygglov?

Vi börjar med att förklara vad bygglov innebär. Bygglov är ett tillstånd från kommunen som ger er rätt att genomföra en byggnadsåtgärd. Syftet med bygglov är att säkerställa att byggnader uppförs på ett säkert och hållbart sätt, samtidigt som de passar in i omgivningen och följer kommunens detaljplan. Vanligtvis krävs bygglov när ni planerar att bygga nytt, göra en tillbyggnad eller göra en större renovering på en befintlig byggnad.

Bygglovsprocessen varierar beroende på projektets omfattning. För mindre projekt, som friggebodar, attefallshus eller altaner, är reglerna ofta enklare. I vissa fall kan bygglov undvikas, men då kan en bygganmälan ändå krävas. Det finns alltså undantag där bygglov inte är nödvändigt, så länge projektet uppfyller vissa krav.

För större projekt, som att bygga hus, är processen mer komplex. Här behövs detaljerade ritningar och tekniska beskrivningar. För de större projekten är det vanligt att anlita en arkitekt för att ta fram bygglovsritningar och säkerställa att alla krav från kommunen uppfylls.


Vad är bygglovsritningar?

Bygglovsritningar och arkitektritningar är i stort sett samma sak - för att göra en bygglovsansökan behövs arkitektritningar. Därför kan bygglovsritningar också kallas för arkitektritningar. Det är alla ritningar som har med husets utseende att göra. Dessa ritningar omfattar alla visuella och tekniska detaljer som beskriver husets utseende och utformning. Det handlar inte om en enda ritning, utan en samling av flera olika typer av ritningar som tillsammans ger en helhetsbild av projektet. Varje ritning har sitt specifika syfte för att illustrera olika aspekter av byggnaden, både inuti och utanpå. 

Det är bra att kontakta kommunen redan i tidigt skede för att undvika problem längre fram om man är osäker med vilka krav kommunen ställer på ritningarna. Byggnadsnämnden i kommunen ansvarar för att granska och fatta beslut om bygglovsansökningar. En god planering kan spara både tid och pengar i byggprocessen.

Vad ingår i bygglovsritningar?

Vilka ritningar som behövs för bygglovsansökan beror på projektets omfattning och typ, men för en nybyggnation av ett hus krävs vanligtvis ett antal specifika ritningar. Dessa är nödvändiga för att kommunen ska kunna bedöma byggprojektet och säkerställa att det uppfyller gällande regler och krav. De ska också vara fackmannamässigt gjorda, så att kommunen kan granska dem utan problem.

Här är de ritningar som alltid behöver skickas med i en bygglovsansökan:

  • Situationsplan
    En situationsplan är en ritning som fungerar som en karta över tomten och dess omgivning. Den används för att visa hur byggnaden ska placeras på tomten för att säkerställa att placeringen följer gällande regler och detaljplaner.

  • Planritningar
    Planritningar är översikter över byggnadens olika våningsplan. De visar hur rummen är indelade, placeringen av väggar, dörrar och fönster samt kök och badrum. Dessa ritningar ger en tydlig bild av rummens funktioner.

  • Fasadritningar
    Fasadritningar visar byggnadens yttre sidor. De illustrerar detaljer som fönster, dörrar och taklutning. Dessa ritningar är viktiga för att kommunen ska kunna bedöma byggnadens estetiska utseende, exteriört.

  • Sektionsritningar
    Sektionsritningar är genomskärningar av byggnaden som visar dess inre konstruktion och höjder. De inkluderar bland annat information om taklutning, våningshöjder, golvnivåer och rumshöjd.

Fördelar och nackdelar med att anlita en arkitekt för bygglovsritningar

Att anlita professionella arkitekter för att ta fram bygglovsritningar har flera fördelar, särskilt om ni inte har kunskapen om hur ritningarna ska vara fackmannamässigt gjorda. Arkitekter har relevant utbildning och erfarenhet av att förstå bygglagar, detaljplaner och byggnormer, vilket innebär att arkitekten kan skapa ritningar som inte bara ser estetiskt bra ut utan också uppfyller kommunens krav. Det kan vara en stor trygghet att veta att alla detaljer har beaktats och att bygglovsansökan har högsta chans att bli godkänd från början. 

En annan fördel är tidseffektivitet. Att arbeta med en arkitekt sparar tid eftersom arkitekten kan skapa fackmannamässiga ritningar från början, vilket minskar risken för förseningar i bygglovsprocessen eller kostsamma förändringar längre fram i byggprocessen. 

Men finns det även nackdelar? Den egentligen enda nackdelen med att anlita en arkitekt är kostnaden. En arkitekt har ett arvode för sina tjänster. För de allra flesta så är det värt investeringen, särskilt om man vill säkerställa ett professionellt och hållbart slutresultat.

Fördelar och nackdelar med att göra bygglovsritning själv

Att ta på sig ansvaret för att rita bygglovsritningarna själv kan vara lockande för den som vill spara pengar. En av de största fördelarna är just kostnadsbesparingarna, om man har kunskap att skapa bygglovsritningar. Genom att rita ritningarna själv slipper ni betala för en arkitekt, vilket kan ge en besparing, särskilt om projektet är relativt enkelt. För den som har en kreativ ådra och känner sig bekväm med att använda digitala ritprogram kan det vara en rolig och givande process att skapa sina egna ritningar.

Men det finns också nackdelar med att rita själv. En stor utmaning är att man behöver den tekniska expertisen som krävs för att skapa bygglovsritningar som uppfyller alla kommunens krångliga krav och regler. Om ritningarna inte är tillräckligt detaljerade eller korrekta kan detta orsaka förseningar i bygglovsprocessen, eller i värsta fall ett avslag. Dessutom kan det vara svårt att veta exakt vad som behövs för att uppfylla kommunens krav.

En annan nackdel är den tid som kan krävas för att ta fram bygglovsritningar som är fackmannamässigt utförda, och tid är pengar brukar talesättet lyda. För att skapa ritningarna måste ni sätta er in i detaljer som tekniska specifikationer och byggnormer, vilket kan vara tidskrävande och frustrerande om ni inte har erfarenhet. Det kan också vara svårt att skapa ritningar som är både estetiskt tilltalande och funktionell utan den erfarenhet som en arkitekt har.

Vilken väg ska ni välja för bygglovsritningar?

Valet mellan att anlita en arkitekt eller rita själv beror på flera faktorer, främst projektets omfattning, budget och hur mycket tid ni är beredda att lägga på processen. Om ni har ett större projekt, som att bygga ett nytt hus, kan det vara en god idé att anlita en arkitekt för att säkerställa att bygglovsritningarna är korrekt utformade och att ni får hjälp med att skapa en funktionell och estetiskt tilltalande design som fungerar i praktiken. Om ni har mycket tid och kunskap kan ni absolut ta fram bygglovsritningarna själva. Vi hjälper gärna till att ta fram bygglovsritningar med bästa förutsättningar att bli godkända från början, så att ni kan fokusera på det roliga i husprocessen och luta er tillbaka. Hör gärna av er till oss om ni behöver hjälp med bygglovsritningar!







Kontakta oss

Drömmer ni om att bygga ett nytt stenhus? I en husprocess är det en del faktorer att ha i åtanke. Vi hjälper er när det kommer till den biten. Ta gärna kontakt med oss för att få klarhet i vart ni ska börja och vad ni ska tänka på i första hand, tillsammans bygger vi ert drömhus.

Ni kan ringa oss på010-330 76 75

2024 © Nordiska Villor - nordiskavillor.se